MEDCARE Main Page

Tuesday, June 22, 2010

Prof. Dr. Mustafa ÖZBARAN / EGE University CardioVascular Surgery

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa ÖZBARAN'ın kalbe yaptığı kök hücre nakli, her yıl bu hastalık yüzünden ölen 140 bin kişinin umudu oldu. Bu tedaviyi gören 6 hastanın kalp, damar ve kasları kendini yeniledi. Mucize operasyonla yeniden hayata dönen hastalar, çapa yapıyor, ava çıkıyor, koşuyor...

Ege Üniversitesi öğretim görevlilerindenProf. Dr. Mustafa ÖZBARAN, kalp ve kalp damarları üzerine, kök hücre naklini gerçekleştirerek Türkiye için bir ilke imza attı. Prof. Dr. Mustafa ÖZBARAN Hastalarından aldığı kanla ürettiği kök hücrelerle, kalp yetmezliği rahatsızlığını büyük ölçüde giderdi. Kalp ve damarları yenileyen bu yöntem sayesinde hastaların, kalp nakli tedavisine gerek kalmadı.

Prof. Dr. Mustafa ÖZBARAN Üniversiteden sonra , 1994 yılında Cambrige Üniversitesi'nde Dünya Kalp Nakil Başkanı Profesör John Waldwork ile birlikte 4 ay çalışarak, bir çok kalp naklini başarıyla gerçekleştirmiştir..

HAYALİNDEKİ PROJE GERÇEKLEŞTİ
1998 yılında henüz doçent olduğu dönemden itibaren kök hücrenin kalp tedavisinde kullanımı üzerine kafa yorduğunu söyleyen Özbaran, tedavinin başlama öyküsünü şöyle anlatıyor  "1998'de kök hücrenin bir çok hastalığa çözüm getirilebileceği ortaya çıktı. Hayvanlar üzerinde kök hücre ile ilgili denemeler başladı ve onun sonuçları olumlu oldu. 2000 yılında Amerika'ya bir konferansa gittim ve orada insanlar üzerinde olumlu sonuçlar vereceğine dair bilimsel veriler artmıştı. Üniversiteye döndüğümde kök hücre naklinin projesi üzerinde uzun süre çalıştım. Hemotolog arkadaşım Serdar Omay ile birlikte projenin ayrıntılarını oluşturduk ve Ege Üniversitesi'nin Etik Kurulu'na sunduk. 3 ay sonra projeye onay çıktı ve araştırmalar için bütçe ayrıldı."

Özbaran ve arkadaşları, ameliyat olması sakıncalı görülerek reddedilmiş, kalp kası bozulmuş, kalp damarları hastalıklı hastaları tespit etmiş. Özbaran, "Bize gelen hastalar 3-5 merkez tarafından 'ameliyat olamaz' diye reddedilmiş hastalardı. Ekip arkadaşılarımla hangi enjektörü kullanarak hangi yöntemle nasıl kök hücre elde edeceğimizi, ne kadar hücre toplayabileceğimizi test ettik. Hastaları 5 ayrı testten geçirerek, kalbin tüm haritasını ve bilgilerini elde ettik ve bu kişilerin kök hücre nakline yanıt vereceğini bu testlerle anladık" diye konuşuyor.

Üretilen kök hücreler izole ediliyor..
Araştırma projesi için seçilen hastalara Nepojen isimli bir ilaç verildi. Kandaki kök hücrelerin sayısını artırmaya yarayan bu ilaçtan sonra, hastaların vücudundan kateter yoluyla elde edilen kandan, kök hücreler izole edildi. Kök hücrelerin alındığı kan yine aynı cihaz yoluyla hastalara geri verildi. 6-12 saat bekletilen kök hücreler, by-pass yapıldıktan sonra, daha önceden tespit edilen kalbin zayıf kasları ile harabiyet görmüş noktalarına enjektör yoluyla nakledildi.

Özbaran hastalarındaki iyileşmeyi şöyle anlatıyor Kalp atışlarında ahenk yoktu. Kalp tedaviye yanıt verdi ve var olandan yüzde 25 daha fazla kasılma elde edildi. Kalbin kasılma gücü sağlıklı insanda yüzde 65-70 arasındadır. Kök hücre nakli yaptığımız hastalar yüzde 20 oranında olan insanlardı. Yüzde 15.-20 olan hastalar ameliyat edilmez. enfarktüs geçirdikten sonra kök hücre nakli yaptığımız hastalarda yüzde 30 ile 45 arasında artış görüldü. Uzun vadede ne göreceğimizi halen bilmiyoruz."

DÜNYA DA ARAŞTIRIYOR...
Dünyada insanlar üzerinde kalbe kök hücre nakli Türkiye ile birlikte Almanya, Avustralya ve ABD'de devam ediyor. Türkiye'deki hasta sayısı halen 6. İzmir'de başlayan uygulama, dünya da ilk kez geçtiğimiz yıl Avustralya'da yapıldı. Bu ülkelerde halen kök hücre nakli devam ediyor.

Kök nakli yaptıran ilk hasta..
Sami Evcioğlu 67 yaşında. Kök hücre nakli yapılan ilk hasta olarak kayıtlara geçti. İlerlemiş yaşına rağmen kendini o kadar iyi hissediyor ki evinin bahçesinde çapa yapabiliyor.

No comments: